poniedziałek, 9 stycznia 2012

Castle Museum Malbork cz.2 (Teraz pora na wnetrza...)



Kuchnia konwetu malborskiego
Czytaj więcej


"Jadano wieprzowinę, wołowinę, drób, dziczyznę i to pod najróżniejszymi postaciami. Istotną rolę odgrywały ryby. Z nabiału najwięcej spożywano jaj i serów."


" Uzupełnieniem dań głównych było pieczywo, kasze i ryż." 




"Nie szczędzono na imporcie egzotycznych owoców, bakalii, czy przypraw - pierwszoplanową cechą kuchni średniowiecznej był wyrazisty, a nawet ostry smak."


"Do podstawowych napojów należały piwa i miody. Wiadomo, że sprowadzano do Malborka 19 gatunków win, najwięcej reńskiego, ale było także węgierskie, greckie i włoskie. Bracia pijali nie mniej niż 12 gatunków piwa."


Komnatki dostojników

Komnatki dostojników





Opis zaczerpnięty ze strony:
http://www.zamek.malbork.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz